Розовото масло или течното злато на балканите

Заради своите качества и цена българското розово масло е известно като
 „течното злато на балканите“.

Ако се намирате в източна Европа и очите ви съзират стотици декари розово насаждения, а невероятен аромат се носи из въздуха… вие сте в Розовата долина тук се произвежда прочутото розово масло.


На това уникално място в България от векове се отглежда Rosa damascena .
От етеричните масла, които се съдържат в цветовете и, се произвеждат високо-качествени парфюми. Цветовете съдържат от 0,02 % до  0,04 % етерично масло.
Като най-често от 2 – 3 тона цвят се получава само 1 килограм розово масло.

Българското розово масло
Е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар. Цената му достига рекордна стойност от 7 500 евро за 1 килограм през 2016г.

България е един от най-големите производители на розово масло в света.

Най-голяма е била продукцията през периода около Първата световна война, когато насажденията с розови поля достигат до 90 000 дка. От 1930 България е световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло.
Постепенно засадените площи намаляват като през 2015 г. те са 36 000 декара. Днес наблягаме на качеството, като почти цялата продукция се изнася за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония.

Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен и Милано.

В силни години добива достига близо 2 т. розово масло и 600 т. розова вода.

Столицата на розовата долина

В град Казанлък, известен като столица на Розовата долина е разположен единственият по рода си специализиран Музей на розата. Той съхранява оригинална експозиция с над 15 000 експоната свързани с розобера и розопроизводството.
В музея е направена въстаника на склад за розово масло и на първата лаборатория използвана от бранша, създадена през 1912 г. от учителя по химия в казанлъшкото училище Христо Яръмов.

Най-забележителният предмет от цялата експозиция е съд за розово масло, използван за последен път през 1947 г. , но ароматът на рози се е запазил и до днес, разнасяйки се благоухайно. 

Добивът на розовото масло се е превърнал в изключителен важен ритуал за местните хора. Започва се с розобер, които се извършва ръчно. Брането винаги започва много рано сутрин когото по листенцата все още имат роса и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не напълно разцъфнал. Всичко това е необходимо за да се запаси максимално ароматът, които ще бъде извлечен по-късно при дестилацията.

Розоберът винаги  е съпътстван от множество празници, фестивали и традиции.

Празникът на Розата остава един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, той се празнува от 1903 г. Като оттогава традиционно се провежда през последната седмица на май или началото на юни. Това е и периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза. Програмата на празника включва „розобер“, „розоварене“, фолклорен фестивал, празнично шествие и разбира избор и коронясване  „Кралица на розите“ .

 Названието „Българско розово масло“ е защитено с патент през 2014г. като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования.
Преди тази дата се наблюдаваха многобройни злоупотреби и фалшификации на китайско и турско розово масло с български етиките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *