Какво знаем за киселото мляко ?

 

Истинското българско кисело мляко се произвежда под задължителното въздействие на 2 бактерии – lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус). Първата бактерия е кисела, а втората сладка.
Киселата вирее и се възпроизвежда само по българските географски ширини, това я прави един от националните  ни символи и причина за невероятното качество на киселото мляко.
Произхода на тези две бактерии е растителен. Смята се, че вследствие на установен контакт с животните по време на паша, бактериите са полепнали по вимето на животното и при доене са попаднали в прясното мляко. Така става възможно производството на кисело мляко !

Истинското кисело мляко съдържа lactobacillus bulgaricus !

Проф. Стамен Георгиев

В началото на 20 век българският лекар д-р Стамен Георгиев ,
по това време студент в Женева, открива бактерията Lactobacillus bulgaricus в проби от българското кисело мляко.

Бактерията е кръстена така в чест  на страната, в която за първи път е използвана,
тя се среща свободно в природата на България.

Всички здравословни ефекти са доказани и описани в трудовете на руският учен и носител на Нобелова награда – Или Млечников. На неговите трудове се дължи констатацията, че българите живеят до 100 години, благодарение на редовна употреба на кисело мляко ! Той доказва, че броят на столетниците в България е най-високият в Европа. Над 4 човека на 1000 достигат до 100 и над 100 години. Като в българската планина – Родопи броят на столетниците е най-голям.

Любопитно :

  • Първите писмени данни за бългрско кисело мляко откриваме още през 8 век под турското име Йогурт.
  • Чингиз Хан (1206 г. – 1227 г.) използвал киселото мляко за храна в армията и като средство за консервиране на месото.
  • В западна Европа българското кисело мляко става известно благодарение на френския крал Франсоа I. (излекуван от тежка дизентерия, благодарение на диетичен режим с кисело мляко).
  • През 80-те години производството на млекокомбинат „Сердика“ достига 350 тона дневно и се превръща в най-голямата  и модерна фабрика за производство на мляко в света.
  • Всяка година Япония плаща на страната ни 3 милиона долара за лиценза върху бактерията.
  • Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното. Причина за това са настъпилите промени под въздействието на благоприятните бактерии.
  • Българското кисело мляко се произвежда от само две съставки прясно мляко и жива закваска.
  • „24 милиона японци консумират българско кисело мляко, за да живеят 100 години” гласи статия в престижното седмично списание „Шукан Гендай“, печатано в милионен тираж в Япония.
  • Между 70-те и 80-те години страната ни подписва договори за износ на бактерия и закваска за мляко с 21 страни от три континента – Азия, Европа и Африка.
  • Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций

За да изберете най-доброто кисело мляко четете етикетите внимателно.
Когато си купувате кисело мляко четете етикета внимателно, независимо дали се намирате в България или в чужбина трябва да следите за наличието на lactobacillus bulgaricus ! Ако сте в българият символите БТС и „жива закваска“ са индикатор за качество. 


Таблица на най-качествените млека в България (т.е висок процент на actobacillus bulgaricus).

Резултатите от проведения тест относно качетството на киселите млека  са подредени в таблица изготвена от Българската национална асоциация на потребителите. 

Как набира популярност нашето кисело мляко ?

Първите опити за износ на кисело мляко се правят още през 60-те години на ХХ  век.  Малки партиди от кисело мляко „Родопа“ са изпратени в Италия и Франция (за френската фирма „Данон“). Отзвука относно качеството на млякото е много позитивен.

 България продължава да мисли как да завоюва престиж на международните пазари и през 1976 г. организира среща на европейските учени в млечния бранш.

На нея идват от Швейцария, ГФР, Франция, Англия, Италия, СССР и други страни.
Резултатите от тази среща са забележителни и страната ни е приета като водеща държава в производството на кисело мляко. По искане на Световната млечна организация (FIL) на България е възложено да защити собствена търговска марка.

Големият пробив на българската млечна промишле ност идва през 1972 г. в Япония.

Съпругата на тогавашния японски министър на здравеопазването е силно впечатлена от качеството на българското кисело мляко и публикува възторжена статия за здравословния продукт в престижното седмично списание „Шукан Гендай“, печатано в милионен тираж.

След успеха в Япония българското кисело мляко успява да пробие и на скептичния френски пазар. Преговорите с фирма „Бение“ завършват успешно и след дегустация на родния продукт е подписан договор за производството му. 

Знаете ли, че ? 

В българското село Студен Извор, община Трън се намира единственият по рода си музей на киселото мляко. Експозициите са организирани в двуетажна къща в центъра на селото, близо до родната къща на доктор Стамен Георгиев.

*

 

 

В статията са използвани факти от
книгата „Българското име на дълголетието”, София 2005 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *