1300г. история в 10 минути

 


Племена от Траки под ръководството на Одрисите, живеят в региона на България.

 • 2-ри век преди Христа – Територията е под контрол на Римската Империя.

4-ти век след Христа – Константин Велики избира София за своя резиденция.
Императорът често употребява израза „София е моят Рим“.
И днес можем да се насладим на уникалната архитектура останала от римско време.След завладяването на Стара Велика България от хазарите през 665 г. синовете на Кубрат се разделят.
Част от племената  начело с Аспарух се насочват към Днепър където остават временно.
Аспарух тръгват на път и достигат до устието на река Дунав около 671 г.

 • 7-ми – 11-ти век Първо Българско Царство
  Кан Аспарух
  След решаващата битка при Онгъла е основано Първото Българско Царство.
  681 г. се приема за година на основаване на Българската държава.
  Силата на българските воини налага авторитета им в региона. Аспарух  сключва военно-племенен съюз със седемте славянски племена и северите.

КанТервел
Наричан още „Спасителя на Европа“ заради победата му над арабите при Константинопол.
Наследник на Аспарух  (някой източници го смятат дори за предполагаем син на Аспарух)
През 718 година кан Тервел спасява столицата на Византийската империя и цяла Европа от арабското нашествие повеждайки победоносно българските отряди при Константинопол.

   

Тервел помага на Юстиниян II да си върне короната
В знак на благодарност Юстиниан кара Тервел да положи върху земята своя щит и да забоде до него копие. После византийците насипват върху тях злато и скъпоценности, докато ги покриват изцяло. Приет в императорския дворец е увенчан с кесарска корона и покрит с императорска хламида.

Крум Страшни

 

  

Побеждава Византийският император Никифор в ожесточена битка при върбишкият проход. Направен е посребрен букал от главата на императора, от които Крум пие вино.

 Създава първите писани закони. Крум разпитвал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и след това създал своите закони въз основа на техните отговори. Управлението на Крум, поставя начало на Крумовата династия.

Борис I

Цар Борис Първи е покръстен тайно нощем към края на 865 г. и приема титлата на Велик Княз и християнското име Михаил. Християнството става официална религия.  Остарелият вече Цар Борис се оттегля през 889 г. в манастир и оставя престола на големият си син Владимир Расате. Но младият княз се опитва да върне езичеството и започва гонения срещу духовенството.

Княз Борис-Михаил е принуден да напусне манастира. Сваля от трона Владимир-Расате, заповядва да го ослепят и да го хвърлят в затвора. Провъзгласява третият си син Симеон за новия български владетел. Като го заплашва публично, че ще претърпи същото наказание ако отстъпи от истинското християнство. Старият княз умира през 907 г. и е канонизиран за светец. Поради големите му заслуги към българската държава и църква.

Цар Симеон

 

 • 1186 – Второ Българско Царство. 
  Въстанието на Асен и Петър

  Въстанието избухва на 26 октомври 1185 г.  В период, в които империята търпи множество военни поражения, римският император допуска грешка като налага на българското население извънреден данък, за да напълни хазната за предстоящата му женитба с унгарска принцеса. Това предизвиква силно недоволство и внезапно повдигане на българският народ.  Въстанието е поведено от братята Асен и Петър. С победата им се слага началото на Второто българско царство.

 • Цар Калоян През 1205 г. Цар Калоян побеждава кръстоносците на Балдуин Фландърски. Битката е спечелена от българите след успешна засада, в битката над 300 знатни рицари са убити, а императорът им е заточен в крепостта Царевец, където умира по-късно.


Иван Асен II и Царица Ирина

Иван Асен II (1218 – 1241) - Второ българско Царство
То достига своят апогеи по времето на Иван Асен Втори. Известен с добре премислените династически бракове, които укрепват държавата политически и осигуряват териториални разширения.
След решителна победа над Теодор Комнин пътят на българските войски към превземането на  големи територии е отворен, като границите на държавата отново достигат до три морета.
Теодор Комнин, които напада българия с голяма армия е победен е  при река Клокотница, недалеч от днешно Хасково. „ Комнин е решително разгромен от българите и скитите (куманите). Бил пленен от враговете, той и мнозина от роднините му, от висшите длъжностни лица и знатните, заедно с всичките им вещи“  свидетелства Георги Акрополит .
 • 1396 – Турско робство. България става провинция на Османската Империя.
  Българският народ е подложен на множество репресии и гонения. Продължилото близо пет века робство е най-мрачният и труден период от българската история.

 

 • 1850 – Започва национално възраждане. Българският народ се повдига срещу окупатора.
 • 1873-1876 – Борба за освобождение водена от множество национални патриоти сред, които Васил Левски. Априлско въстание.
  1877 – 1878 – Руско – Турската освободителна война.

  Десанта при Свищов

  1912 – 1913 – Балканската война.

  Бог да прости мъртвите – Балканска война

  1946 – Провъзгласяване на Народна Република България. Налагане на комунистически режим.

1990 – Падане на комунистическият режим.

 


I am back in the game.

2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *