Рилската света обител

Рилси манастир

Рилският манастир е живописно скътан между вековните гори на Рила планина, там където Друшлявица влива водите си в тези на река Рилска. На това място защитено по естествен начин от високи хълмове и непрестъпни, гъсти гори се намира духът на един цял народ.

Рилският манастир е основан през X-ти век, от Св. Йоан Рилски, покровител на българите. Със своята хилядолетна история, светата Рилска обител е най-яркият трезор съхранил през вековете православната вяра и културата на българският народ.

По време на турското робство, манастирът получава щедра подкрепа от руските царе и молдовските войводи.

От 1983 Рилският Манастир е под егидата на Юнеско и е записан в листата на световното културно наследство. Той е изключително важен за целият православен и християнски свят.

В манастирът се намира единствената в България библиотека запазена от средновековието до наши дни. Това е отлично доказателство за будният дух, които е царувал на това свято място и за високата образованост на монашеското братсво.

През 1970 е създадено манастирското училище.

Погледнат отвън манастирът прилича на средновековна каменна крепост. Неговата площ се равнява приблизително на 8800 квадратни метра, от които 4.500 са заети от крилата на манастра. Масивните каменни стени имат средна дебелина от 2 метра и на места достигат до 24 метра.

От вътре, богато украсени колони, галерии, стълбища, красиви сводове, дървени веранди, които се преливат от етаж на етаж из целият манастир, многоцетветни декорации, спиращи дъха стенописи, просторният двор, каменните чешми от които бистра, ледена, планинска вода се стича устремено ни напомнят за комфорта и уюта на българската възрожденска къща, къща на един цял народ.

На 13 януари 1833, манастирът преживява едно огромно изпитание. Още в ранно утро е обявен пожар. Само за няколко часа новите, както и старите, реновирани здания, които са почти изцяло от дърво изгарят. Остава само Хрельовата кула и църквата на манастира. Една част от крилата, построена от камък също е запазена. Но килийте, провизиите, храната, дрехите, всичко до последната дървена лъжица в кухнята изгаря…

                                                                                            Хрельовата кула

Реставрацията на Рилският манастир, се превръща в едно голямо дело, в което участва целият български народ. Всеки помага с каквото може : пари, работа, знания. Това е не само най-грандиозната реставрация, по бълраските земи за този период, но също така и една концентрация на вяра, ентусиазъм и надежда на един народ, които изживява своят духовен ренесанс.

Монашеското братсво, към което се присъединяват и многобройните поклонници, не може вече да се събира в църквата на манастира. Поради тази причина е предвидено построяването на по-голяма църква. В двора на манстира няма достатъчно място за две църкви и ето защо е взето решението за събаряне на старата църква. Монасите плачат доката я развалят. Новият храм, този които съществува и до днес е построен за 3 години (1834 – 1837). Работата по декорацията продължава над 40 години.

Основната църква на мастира “ Рождество Богородично “ е истински шедьовър преплитащ в себе си камък, дърво и цветове за величието на Господ.

Тялото на Св. Йоан Рилски се намира в главната църква и принципно е покрито, но ако желаете може да попитате някой от монасите да ви отвори съркофага, за да се помолите на Светеца.

В левият ъгъл на църквата може да си вземете малко благословен памук. В църквата e и гроба на на Цар Борис II.

На 5 километра от манастира се намира пещерата където Св. Йоан,е живял своят аскетичен живот. Можете да отидете пеш или с кола (около 15мин.). След това Ви остават само около 20-тина минути пеш, за да се качите до пещерата.

Манастирът остава едно от най-светите места за българският народ. Той е основна поклоническа дестинация. Стотици хора посещават манастира, тъсейки смирение, духовни блага и застъпничество от св. Йоан Рилски. Ако желаете да отделите време и внимание на духония си живот, едно пътуване до Рилския манастир, определено би било полезно. Ако ли не, препоръчваме ви посещение с добър екскурзовод за да можете да се потопите в магията на това място. В противен случай остава само видимото – архитектура, природа и изкуство.

Пътят от София отнема около 2 часа и 30 минути.
Препоръчваме ви да се отбите на Стобските пирамиди, един прекрасен природен феномен. Разходката из горите на Рила е невероятна, а веднъж извървели пътя, пред вас се открива незебравима панорама.

Стобски Пирамиди

София – Стобски пирамиди – Рилски манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *